סל שיקום לסיוע וקידום תהליך הצמיחה של מתמודדים עם מגבלה נפשית
החל משנת התש"ס 2000 יכול כל אדם המתמודד עם מגבלה נפשית להיעזר במערך השיקום שבקהילה כאמצעי למינוף התהליך השיקומי, זאת על פי חוק לשיקום נכי נפש בקהילה. חוק זה נועד לסייע לקידום תהליך הצמיחה וההתפתחות של המתמודד ומציאת משמעות לחיים למרות מגבלותיה של המחלה.
על פי החוק, כל אדם שמלאו לו 18 שנה ושהמוסד לביטוח לאומי קבע לו אחוזי נכות של 40% ויותר עקב מגבלה נפשית, רשאי לפנות לוועדת השיקום האזורית לצורך קבלת סל שיקום.
מארגון יוזמה דרך הלב, המתמחה בבריאות הנפש ובשילוב אנשים הנאלצים להתמודד עם מוגבלות נפשית, חושית או פיזית בשוק העבודה הפתוח, מציינים כי סל השיקום מסובסד על ידי משרד הבריאות, אולם בפועל קיימים גופים שונים, בהם ארגונים, חברות פרטיות ועמותות, שפועלים בכפוף למשרד הבריאות ומספקים את השירות.
סל השיקום, נועד לסייע למתמודדים עם מגבלה נפשית, להשתלב בחברה ולנהל אורח חיים תקין.
סל השיקום נוגע במגוון תחומים ובין היתר:
• דיור – המתמודד יוכל לנצל את הזכאות שלו למגורים בהוסטל או בדיור מוגן – בהתאם לסוג ההתמודדת ורמת התפקוד שלו.
• תעסוקה – תעסוקה נתמכת, מפעל מוגן, תעסוקה מעברית ויוזמות נוספות הקשורות לאפשרויות התעסוקה המוצעות למתמודד.
• השכלה – לימודי מכינה, קורסים מקצועיים והשכלה אקדמית.
• חברה – מועדון חברתי, טיולים, פעילויות תרבותיות חוגים ועוד..
• תמיכה למשפחות – ייעוץ מקצועי אישי או קבוצתי, סמינרים, סדנאות ועוד..
חשוב לציין שסל השיקום על שלל תחומיו, טומן בחובו מגוון רחב של אפשרויות לקבלת סיוע, כאשר בכדי לבחור את הסיוע המתאים ביותר, חשוב להכיר את האפשרויות השונות בצורה מעמיקה.
תכנית שיקומית פרטנית המותאמת פרטנית לכל אדם ואדם
הזכאות לקבלת סל שיקום מותנית, כאמור, בפניה אל המוסד לביטוח לאומי לצורך קביעת שיעורי הנכות מטעם פסיכיאטר שהוסמך לכך על ידי משרד הבריאות ועל פי כל התנאים והמבחנים של המוסד לביטוח לאומי. בשלב שלאחר ההכרה בנכות הנפשית נרקמת תכנית שיקומית פרטנית המהווה נדבך חשוב בהליך השיקומי, תוך שהיא מותאמת אינדיבידואלית ליכולותיו, צרכיו ורצונותיו של כל אדם ואדם.
לפיכך עשוי סל השיקום לכלול סיוע בדיור בקהילה, סיוע בהשלמת השכלה, השתלבות בתעסוקה ועוד. התכנית השיקומית נרקמת תוך כדי שיתוף פעולה מלא בין האדם המשתקם למתאם הטיפול, וכוללת יעדים, מטרות וצעדי פעולה מפורטים. התכנית השיקומית נבחנת מעת לעת כדי לבחון את האפקטיביות שלה ולוודא שהיא אכן מותאמת באופן אופטימלי לצרכיו הספציפיים של המשתקם.
מגוון רחב של הטבות המאפשרות למשתקם חיים נורמטיביים ומתגמלים
תחומי השיקום הניתנים במסגרת סל שיקום זה, כוללים לעתים שירותי דיור תומך שמטרתם לשפר את המיומנויות של המשתקם ולהובילו לכדי חיים עצמאיים בתוך הקהילה. שירותי הדיור התומך מוענקים תוך כדי שמירה על רציפות הקשר, ועשויים לכלול סיוע כספי לצורך רכישת ציוד ראשוני למגורים בקהילה. שירותים חשובים נוספים המוענקים במסגרת זו כוללים, כאמור, את השלמת השכלה ומתן סיוע באיתור תעסוקה המותאמת לרצונותיו ויכולותיו של המשתקם.
שלמת ההשכלה מהווה כלי עזר ואמצעי ממנף למימוש יכולותיהם הלימודיות של אלו המתמודדים עם מגבלה נפשית, זאת בהתאמה מלאה לפוטנציאל האישי שלהם, לרבות תמיכה וליווי לקראת תואר אקדמאי וסיוע במציאת תעסוקה עם סיום הלימודים וקבלת התואר. סל השיקום מציע מגוון רחב של הטבות, במטרה אפשר למשתקם חיים נורמטיביים ומתגמלים.
היכרות עם יוזמות
יש לא מעט יוזמות שונות אשר ייעודם לסייע למתמודדים להשתלב בקהילה, כאשר חלק מהיוזמות הן חדשניות ופחות מוכרות, ידע מהווה כוח וככל שתכירו יותר יוזמות, כך יעלו הסיכויים להיטיב בצורה המקסימאלית את תוכנית השיקום.
אם גם אתם או בני משפחתכם קיבלתם סל שיקום ואתם מעוניינים לבנות את תוכנית השיקום הטובה והאיכותית ביותר בעבורו, מוזמנים להכיר את "יוזמה דרך הלב" המציעה סיוע במגוון רחב של תחומים שונים עבור מתמודדים על מגבלות נפש.
לקבלת מלוא הפרטים או הדרכים באמצעותן ניתן ליהנות מהסיוע של היוזמה, מוזמנים ליצור קשר.
סל שיקום – כל מה שצריך לדעת!
במדינת ישראל (כמו גם בעולם כולו) יש לא מעט נפגעי נפש. הם פחות בולטים בדרך כלל בטח בהשוואה לאלו שיש להם פגיעה פיזית, אבל הם בינינו והם צריכים להתמודד עם חיי יום יום לא פשוטים. לא פעם לא יודעים עליהם בכלל גם הקרובים אליהם, והם צריכים להתמודד בעבודה ובחיים הפרטיים בקושי רב. יש להם יכולות לא פחות מהבריאים ואין שום סיבה שהם לא ישתלבו בחברה בצורה טובה. כל מה שהם צריכים זה סל שיקום שיאפשר להם להתפתח מבחינה תעסוקתית וחברתית ועם הליווי הנכון הם יכולים לעלות על הגל. אנחנו כאנשים בריאים נפשית חייבים לסייע להם.
סל שיקום לכל אחד בהתאם למצב שלו
מצבם של נפגעי הנפש שונה כמובן מאחד לשני, ולכן צריך להתאים לכל אחד סל שיקום רלוונטי. יש מי שלא יכולים לעבוד בכלל ויש מי שיכולים לעבוד אבל צריכים ליווי במהלך העבודה, יש מי שלא צריכים ליווי כמעט בכלל אלא רק בהתחלה ויש כאלו שגם יכולים ליצור וליזום ולהקים לעצמם עסק פרטי. בשביל שהם ישתלבו הם צריכים את הליווי הזה, הם צריכים את הסל הזה שיאפשר להם לחיות חיים תקינים. יש כאלו שצריכים סיוע במגורים כמו מגורים בהוסטלים ויש כאלו שלא, והסל הזה מאפשר להם לפעול בהתאם ליכולות שלהם.
מי יכול לקבל את הסל?
לא כל אחד יכול לקבל סל שיקום. צריך להוכיח את הפגיעה וצריך המלצה מהגורמים המתאימים, גורמים שיכולים להיות פסיכיאטר, עובדת סוציאלית וכדומה. כשיש את ההמלצה הזו השלב הבא הוא כינוס של הוועדה לשיקום נפגעי נפש, וועדה שדנה האם מגיע למי שביקש את הסל או שלא.
דבר אחד צריך להיות ברור. מי שסובל מפגיעה נפשית כזו או אחרת לא חייב לחיות את חייו לבד ובלי להתפתח מכל הבחינות. עם הליווי הנכון הוא יכול להשתלב חברתית ותעסוקתית, הוא יכול לנהל חיים שגרתיים יחסית ויכול להתפתח ולגדול. כל מה שהוא צריך זה את סל השיקום ואת הליווי המתאים, ועם "יוזמה דרך הלב" זה יהיה פשוט יותר!