מפעל מוגן: המהפכה בתחום תעסוקת אנשים המתמודדים עם מוגבלויות
בעשורים האחרונים אנו עדים לשינוי מעמיק בכל הקשור להשתלבותם התעסוקתית של אנשים עם מוגבלות נפשית. אם בעבר היוו מסגרות התעסוקה המוגנות מקום שהייה של שעות ספורות ביום במטרה לספק תעסוקה שאין בה חפיפה לדרישות השוק החופשי, הרי שכיום אנו עדים לשירותי הכשרה בלב הקהילה, תוך כדי עליה מתמדת בשיעורי ההשמה ופיתוח קריירה בשוק החופשי.
מארגון יוזמה דרך הלב מציינים שמפעל מוגן הנו מסגרת תעסוקתית תומכת עבור משתקמים הזכאים לסל שיקום ומעוניינים להשתלב בשוק העבודה, אולם נזקקים לליווי תעסוקתי ולהעמקת המיומנויות הנדרשות. מדובר בתהליך שזכה למינוף עם חקיקתו של החוק לשיקום נכי נפש בקהילה ודירג את ישראל ברשימת המדינות המקדמות שירותים חדשניים עבור אנשים עם מוגבלות נפשית.
מפעל מוגן: פעילות שיקומית וטרום תעסוקתית מותאמת לאלו המועסקים בה
ישנם שלושה סוגים של מסגרות תעסוקתיות עבור אנשים עם מוגבלות שהם מפעל מוגן, תעסוקה נתמכת ותעסוקה עצמאית לחלוטין בשוק החופשי.
מפעל מוגן מהווה מסגרת לאנשים שבשל מוגבלותם ואו מיומנויותיהם התעסוקתיות הם אינם עומדים בדרישות המקובלות בשוק החופשי, ואין הם מסוגלים להשתלב בתעסוקה העצמאית או הנתמכת. הפעילות במפעלים המוגנים מוגדרת כפעילות שיקומית וטרום תעסוקתית, המיועדת לאנשים המתגוררים בקהילה מותאמת ליכולותיהם של אלו המועסקים בה.
התעסוקה הנתמכת מהווה מודל המשלב תעסוקה עם ושירותים תומכים, ומכוונת לאנשים המתמודדים עם מוגבלות שנזקקים לתמיכה, הכשרה ורכישת מיומנויות לקראת שילובם בשוק החופשי, כמו גם ליווי ותמיכה לאורך זמן לאחר ההשמה שלהם במקום העבודה. תעסוקה במתכונת זו מתאפיינת ביחסי עובד-מעביד וכוללת תשלום של שכר מינימום או יותר.
לעודד ולהכין את האנשים שהשתלבו במסגרת לקראת המעבר אל השוק הפתוח
מחברת יוזמה דרך הלב מסבירים שישנם כמה גופים העוסקים בשילובם של אנשים המתמודדים עם מוגבלות בשוק התעסוקה, בהם משרד הרווחה, משרד הבריאות, הרשויות המקומיות וגופים ציבוריים ופרטיים שונים שפועלים בשיתוף פעולה מלא עם משרד הרווחה מטעם ומשרד הבריאות.
המסגרת התעסוקתית במפעל מוגן (מכונה גם מע"ש- מפעל עבודה שיקומי) עשויה לכלול עבודות בתחום המיון והאריזה, דפוס וכריכה, כמו גם בתחומי האמנות, הנגרות וכיוצא בזה.
ההשתלבות במסגרת תעסוקתית זו מורכבת, בין היתר, מביצוע הערכה פרטנית בדבר רמת תפקודו של המשתקם, בניית תכנית שיקומית מותאמת ואיתור תעסוקה שתואמת את יכולותיו וכישוריו. השלב שלאחר מכן מורכב מהקניית הרגלי עבודה ומיומנויות שונות מתוך שאיפה לסייע, לעודד ולהכין את האנשים שהשתלבו במסגרת, לקראת המעבר אל השוק הפתוח.