לוגו יוזמה

אבחון תעסוקתי כבסיס לשיקום ושילוב


היות ותעסוקה הינה אחד מהנדבכים החשובים ביותר בחיינו, בחיי הקהילה שלנו ובאופן בו אנחנו תופשים את עצמנו, שיקום תעסוקתי הוא חלק הכרחי לשיקומו של כל אדם בעל מגבלה. את השיקום התעסוקתי, מקדים אבחון תעסוקתי, אשר מטרתו, להגדיר את יכולותיו של האדם המוגבל באופן אובייקטיבי, לבחון כיצד הן משתלבות ברצונותיו ובשאיפותיו ואיזה הדרכות או הכוונה תידרשנה לו על מנת להשיג את מטרותיו אלה. במקרים אחרים, אבחון תעסוקתי יכול לקבוע צורך בהדרכות בסיסיות יותר, כמו הקניית הרגלי עבודה או הכנה לשוק העבודה, אשר אינן עוסקות בפן המקצועי, אלא מתחילות את התהליך בשלב מוקדם יותר. גופים מקצועיים שונים, כמו יוזמה דרך הלב, לדוגמה, מלווים את האדם המוגבל לאורכו של כל התהליך, מרמת האבחון התעסוקתי ועד להשתלבות בשוק העבודה, ואף לאחר מכן, בתקופת העסקתו.

אבחון תעסוקתי לאנשים עם מגבלות מול האבחון התעסוקתי "רגיל"

מובן מאליו, כי האבחון התעסוקתי המיועד לאנשים עם מגבלות שונות, שונה מהאבחון הרגיל, והוא שם את מרכזי הכובד שלו במקומות שונים. למשל, האבחון התעסוקתי הרגיל יתמקד בקריירה העתידית שאותה ירצה המאובחן לפתח, בעוד שהאבחון התעסוקתי השיקומי יעסוק במגבלות הקיימות ובכיצד ניתן להתגבר עליהם באמצעות תהליך השיקום התעסוקתי. מובן מאליו, כי מאחר ומדובר באדם, אשר במרבית המקרים, עשוי שלא להיות מודע ליכולותיו הקיימות, האבחון התעסוקתי יצטרך להיות מקיף, מקצועי ומעמיק יותר.

מה עוד כולל שיקום תעסוקתי?

השיקום התעסוקתי, אשר אבחון תעסוקתי נחשב לחלק חיוני בו, איננו מסתיים בהכוונת האדם ובשליחתו לדרכו, אלא כולל סל שלם של סוגי סיוע אפשריים, על פי הצרכים הספציפיים של המשתקם. זה יכול להתחיל בהשלמת השכלה נדרשת, להמשיך בהדרכות להקניית הרגלי עבודה ובהשמה במסגרות תעסוקה מוגנת או בשוק התעסוקה הפתוח ולהסתיים בליווי מתמשך ובסיוע למשתקם לעמוד באתגרים שמקום העבודה החדש שלו עשוי להציב בפניו. בשום שלב משלבי תהליך השיקום התעסוקתי, המשוקם איננו נשאר ללא ליווי ותמיכה של הגורם המטפל. ליווי מסוג זה מבטיח כי המשוקם יצליח להתמודד עם תעסוקתו באופן הטוב והיעיל ביותר.

אבחון תעסוקתי ככלי לאיתור הפוטנציאל הפונקציונלי הראלי של המשתקם

חוק הנכות הכללית קובע שכל מי שנקבעו לו אחוזי נכות בשיעור 20% או יותר מטעם הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח הלאומי ועומד בכמה תנאים, זכאי לשיקום מקצועי. המחלקה המופקדת על הטיפול בשיקום מקצועי היא מחלקת השיקום התעסוקתי של הביטוח הלאומי.

מארגון יוזמה דרך הלב מסבירים שבעבודתם מסתייעים העובדים המטפלים, בין השאר, באנשי מקצוע כמו פסיכולוגים ומומחי שיקום, וכן עם שירותי הכוון ואבחון תעסוקתי, זאת לצורך גיבוש תכנית שיקומית המותאמת אישית למידותיו של המשתקם ובחירת מסלול לימודים ואו תעסוקה.

האבחון התעסוקתי מהווה, למעשה, שלב חשוב ואינטגרלי בתהליך הטיפול השיקומי, מאחר והוא הכרחי להבנת השפעתה של הנכות על היכולת התפקודית בטרם הפניית המשתקם למסלול השיקומי המתאים.

התמקדות ביכולת והכישורים הקיימים אצל המשתקם לאחר הפגיעה

מארגון יוזמה דרך הלב מציינים כי אבחון תעסוקתי בתחום השיקום שונה באופן מהותי מהאבחון הרפואי, מאחר והרפואה מתייחסת במהלך האבחון לסימפטומים של המחלה ולמוגבלות לכשעצמה, בעוד שהאבחון השיקומי מתמקד ביכולת והכישורים הקיימים אצל המשתקם לאחר הפגיעה.

יתר על כן, תכנית השיקום לוקחת בחשבון גם גורמים נוספים כגון גיל, יכולת מנטלית, השכלה, ניסיון קודם בעבודה, כמו גם קיומם של מיומנויות וכישורים נוספים, כאשר המסלול השיקומי עשוי להיות שונה מאדם לאדם בהשפעת הגורמים הללו.

כמו כן, קיים הבדל בין אבחון תעסוקתי למטרות שיקומיות לבין אבחון והערכה בתחום החינוך או האבחון המוכר שמקובל מאוד בתחום הסיווג והמיון התעסוקתי ומהווה את אחד מהכלים המרכזיים של ניהול משאבי אנוש.

הישענות על מדד ההישג האישי ולא על השוואה מול קבוצת התייחסות

מארגון יוזמה דרך הלב מסבירים שאבחון תעסוקתי הנערך למטרות שיקומיות שונה באופן מהותי מאבחונים אחרים בכך שיתר אבחונים הם השוואתיים בעיקרם, דהיינו הישגיו של הפרט מוערכים ביחס להישגיהם של האחרים, בעוד שהערכת ההישגים בתחום השיקום נשענת על מדד ההישג האישי ולא על השוואה מול קבוצת התייחסות, כך שסוגיית ההצלחה או הכישלון במקרה הזה איננה רלוונטית.

האבחון התעסוקתי בתחום השיקום מוגדר, למעשה, כתהליך שיטתי המורכב מאיסוף, בדיקה ושילוב של כל הנתונים הרפואיים, הפסיכולוגיים, הכלכליים, החברתיים, הקוגניטיביים והתעסוקתיים הרלוונטיים של המשתקם, תוך כדי עריכת מבדקים ובחינת יכולות וכישורים בתנאי סימולציה או בתנאי אמת, זאת כדי לאתר את הפוטנציאל והיכולת הפונקציונלית הראלית של המשתקם והיכולת להביאה לכדי מיצוי מיטבי במערך התעסוקתי הקיים.

במרבית המקרים, אבחון תעסוקתי מטרתו לתת לאדם כיוון כלשהו בנוגע ליכולותיו וכישוריו והאפשרויות המעשיות העומדות בפניו להשתלבות בשוק התעסוקה הישראלי. אבחון תעסוקתי, יכול, למשל, לכוון אנשים מסוימים לבחירה במקצועות מדויקים ואנשים אחרים לבחירה במקצועות טיפוליים. במקרים רבים, מגיעים לשם אנשים המצויים בצומת דרכים בחייהם, בנקודה בה הם זקוקים להכוונה הנוגעת לעתידם המקצועי. אחת מה"צמתים" הללו, היא גילוי של מגבלה נפשית או חושית, התרחשותה של תאונה או התדרדרות פיזית מסוימת, העלולה להותיר את האדם עם מגבלה המחייבת אותו לחשב מסלול מחדש. גופים, כמו יוזמה דרך הלב, לדוגמה, מסייעים לבעלי המגבלות בהתוויית דרכם המקצועית החדשה על ידי האבחון המתאים.

אבחון תעסוקתי כחלק מהתהליך השיקומי

נניח שבוקר אחד אתם מתעוררים ומגלים כי החיים שלכם כפי שהכרתם אותם אינם עוד, אינכם יכולים לעסוק בתחום העיסוק הקודם בו עסקתם בעבר, ועכשיו, אתם צריכים לבנות את חייכם מחדש. אין פלא, כי רבים מהאנשים הניצבים מול שינוי מסוג זה במציאות הקיימת שלהם חשים אובדי עצות, חשים כי עולמם חרב עליהם. אל הבלבול המובן מאליו, מצטרפת מצוקה אמיתית ומוחשית יותר - המצוקה הכלכלית (זאת, מאחר ואובדן כושר עבודה פירושו, לרוב האנשים, גם אובדן מקור הכנסה). כעת, צריך לבנות את החיים מחדש, לסדר אותם שוב, לשים את כל אחת מפיסות הפאזל במקומה בשביל להרכיב תמונה אחרת, חדשה, התואמת את המציאות העכשווית.

האם פירוש הדבר כי האבחון "אומר" לכם מה לעשות?

אבחון תעסוקתי המהווה חלק מתהליך שיקומי איננו מורה לכם מה לעשות ובמה עליכם לעסוק, אלא פורש בפניכם את האפשרויות העומדות בפניכם כעת, לאור היכולות והכישורים הקיימים שלכם. הוא יכול להתחשב במגבלות נפשיות (למשל, חוסר יכולת לעבוד מול אנשים רבים) ובמגבלות פיזיות (לדוגמה, חוסר יכולת לעסוק בעבודה הדורשת עמידה או ישיבה לאורך זמן ממושך). ברור כי אבחון כזה איננו יכול לומר לכם מה תרצו לעשות ובמה תרצו לעסוק, אולם הוא, אומר לכם במה אתם יכולים לעסוק, לאור השינוי שחל ביכולותיכם.

אבחון תעסוקתי כאמצעי לזיהוי הפוטנציאל בקרב  אנשים עם מגבלה נפשית


אין עוררין על כך שהתעסוקה נחשבת לאחד מהנדבכים המרכזיים בחיינו, והיא משקפת לא במעט את האופן שבו אנו נתפשים הן בעיני עצמנו והן באספקט החברתי ובחיי הקהילה שלנו. לפיכך מהווה השיקום התעסוקתי חלק חיוני ובלתי נפרד משיקומו של אדם המתמודד עם מגבלה. מבית חברת יוזמה דרך הלב מסבירים שלשיקום התעסוקתי ישנו שלב מקדים המורכב מאבחון תעסוקתי. 

מטרתו של האבחון התעסוקתי הוא לזהות בדרך אובייקטיבית את יכולותיו וכישוריו של האדם והאופן שבו ניתן לשלבם עם שאיפותיו ורצונותיו, תוך התייחסות להכוונה ולהדרכות שתידרשנה בכדי לסייע לו לממש את מטרותיו. מטבע הדברים, האבחון התעסוקתי המיועד לאנשים בעלי מוגבלויות שונות שונה במהותו מהאבחון הסטנדרטי.

ההבדלים שבין האבחון התעסוקתי מתחום השיקום לאבחונים תעסוקתיים סטנדרטיים
בשונה מאבחון תעסוקתי סטנדרטי, האבחון התעסוקתי שנערך עבור אנשים עם מגבלות איננו מתמקד במכלול האפשרויות העומדות בפני האדם המאובחן לפיתוח הקריירה העתידית שלו, אלא עוסק בבחינת המגבלות הקיימות ובדרכים שבהן ניתן להתגבר עליהן בעזרת תהליך של שיקום תעסוקתי. 

מבית יוזמה דרך הלב מציינים שלעתים קרובות קורה שהאדם אחרי שחווה משבר נפשי איננו מודע כלל לפוטנציאל הרב הטמון בו מבחינת יכולותיו וכישוריו הקיימים, ושבנסיבות הללו יידרש האבחון התעסוקתי להיות מעמיק ומקיף יותר. 

הבדל נוסף נוגע לכך שאבחונים האחרים הנם על פי רוב השוואתיים בעיקרם, כלומר הישגיו של הפרט נמדדים השוואה אל מול קבוצות התייחסות, זאת להבדיל מתחום השיקום שבו הערכת ההישגים מבוססת על מדד ההישג האישי בלבד.

מציאת הדרכים למיצוי היכולות באופן אופטימלי במערך התעסוקתי הקיים


למעשה, אבחון תעסוקתי בהליך השיקום הנו שיטתי ומעמיק, וכולל בין היתר, איסוף, בדיקה ושקלול של כל הנתונים הפסיכולוגיים, הרפואיים, הקוגניטיביים, התעסוקתיים והחברתיים של האדם, תוך בחינת יכולות וקיום מבדקים בתנאי אמת או סימולציה, זאת במטרה להבין את השפעת הנכות על התפקוד, לאתר את הפוטנציאל של האדם ולמצוא את הדרכים המאפשרות למצות את הפוטנציאל והיכולות באופן אופטימלי במערך התעסוקתי הקיים. 

האבחון התעסוקתי איננו מסתיים בהכוונת האדם ובשליחתו אל דרכו, אלא מהווה רק נקודת פתיחה ומציע מכלול רחב של אמצעים אפשריים לסיוע, בהתאמה לצרכיו הפרטניים של האדם, כמו לדוגמה השלמת ההשכלה הנדרשת, הקניית מיומנויות והרגלי עבודה, סיוע בהליך ההשמה בשוק העבודה הפתוח או במסגרת של תעסוקה מוגנת/נתמכת, תוך תמיכה וליווי מצד הגורם המטפל לכול אורך הדרך.

 

אבחון תעסוקתי לבני אדם עם מוגבלויות


לכל אדם היוצא לשוק התעסוקה, מומלץ לעבור אבחון תעסוקתי. מאבחני התעסוקה הינם אנשים שהתמקצעו במגוון כלים רחב שנועד ללמוד ולהבין, איזו משרה או תפקיד הכי מתאים לנועץ, בהתאם לתכונותיו, נטיות נפשו, יכולותיו האקדמיות והתפקודיות והכשרתו.
מלבד פסיכולוגים תעסוקתיים, הלומדים כבר באקדמיה את מקצועות האבחון, ישנם גופים רבים המכשירים מקצועית מאבחנים תעסוקתיים. הם לרוב ילמדו להכיר היטב גם את שוק העבודה ויוכלו לכוון את המתייעץ עמם למקום תעסוקה מתאים ובחלק מהם אף מלווים את העובד החדש בתקופה הראשונה עד להשתלבותו המלאה.


איך מאבחנים את הנטיות התעסוקתיות?


בעולם האבחון קיימים מגוון שאלונים שמטרתם לבחון ולהבין, מהם הנטיות התעסוקתיות של הנבחן. לדוגמה, יש את מבחן הולנד, שהוא מודל הממליץ על תעסוקה מתאימה בהתאם למניעים האישיותיים, מתוך הנחה שהצלחתו של אדם בקריירה התעסוקתית, תושפע מרמת התאמתה לאישיותו.
פה בארץ פותחה השיטה המכונה מודל הסילבר אייס (Silver Ace) למיפוי כישורי האדם במאה ה-21, הבוחנת יותר את הכישורים המעשיים מאשר את התכונות האישיותיות, וישנן עוד גישות ושיטות כיצד לאבחן ולהפנות את הנועץ לקריירה המיטבית עבורו.


מה מייחד אבחון תעסוקתי המיועד לשיקום?


לעתים קרובות, מומלצת לאדם הסובל ממוגבלות, לעבור שיקום תעסוקתי המיועד לשקם את היכולות והמעורבות החברתית שלו, בעזרת התעסוקה וההצלחה בה.
על מנת לתת ייעוץ מיטבי לאדם כזה, אבחון תעסוקתי רגיל אינו מספק. על המאבחן התעסוקתי להבין את אופי המוגבלות והשפעתה על תפקוד יום יומי, ללמוד לעומק גם את תורת הנפש והסיכויים של המשתקם להיעזר ולהגיע להשתלבות תעסוקתית וחברתית טובה במקרה של הכוונה תעסוקתית נכונה, והסיכוי של אבחון מוטעה, להרע את מצבו עוד יותר במקרה כישלון.


יוזמה דרך הלב, הינו ארגון שצבר ניסיון וידע משמעותי בתחום, מתוך מטרה להביא לשינוי חברתי וכלכלי משמעותי במעמדם של המתמודדים עם מוגבלות פיזית, נפשית או חושית.
החברה מפעילה מיזמים יחד עם מערך השיקום בקהילה, האגף לבריאות הנפש, משרד הביטחון וגם באופן פרטי. הלקוח עובר שם אבחון תעסוקתי מותאם ספציפית למוגבלות שלו, תוך מטרה להתאים את התוצאה למקסום התועלת מהשיקום התעסוקתי שלו.

 

כל מה שצריך לדעת על אבחון תעסוקתי...


כמעט כל בן אדם בוגר קם לעבודה בכל בוקר. את העבודה הזו הוא מצא בהתאם לכישורים שלו ובהתאם ליכולות שלו, ולאחר מסלול של מבחנים, ראיון עבודה או כל דבר אחר הוא התקבל לעבודה. במקום העבודה אנחנו נמצאים כמעט חצי מחיינו, ולכן הוא צריך להיות מקום שלא רק מגדיל לנו את חשבון הבנק בכל 10 לחודש אלא גם מקום מספק ומעניין, מקום שבו נרגיש שאנו יכולים להתפתח בו. לאנשים מוגבלים לעומת זאת קשה הרבה יותר למצוא מקום עבודה שמתאים להם בין אם הם מוגבלים פיזית או נפשית. הם צריכים התאמה תעסוקתית שתבחן את מקום העבודה הפוטנציאלי עבורם.


אבחון תעסוקתי – הפתרון למוגבל


אם ניקח בן אדם ללא מוגבלות פיזית או נפשית, מה נבחן מבחינתו לפני שהוא מחליט על מקום עבודה? מה מקום העבודה בודק? מה שנבדק כמובן זה מה שהו למד ועם איזה מטען הוא הגיע למקום העבודה והאם המטען הזה שכולל לימודים וניסיון מתאים למקום העבודה. נבחנת גם האישיות שלו וגם היכולות שלו ובסופו של דבר מתקבלת החלטה. מה שהמועמד בוחן זה האם העבודה מעניינת, האם השכר מתאים לו ופרמטרים רבים אחרים. אבחון תעסוקתי למוגבל לעומת זאת בוחן את ההתאמה שיש בין המועמד למקום העבודה. האם פיזית הוא יכול להשתלב והאם נפשית יש לו את המענה הראוי במקום העבודה. האבחון בודק גם מה נדרש מהמועמד בשביל להצליח במקום העבודה ומה הוא יצטרך לעבור בשביל זה.


עם ליווי נכון זה אפשרי!


אבחון תעסוקתי מאפשר קודם כל להצליח למצוא למועמד את מקום העבודה הנכון ביותר בשבילו. הוא מאפשר לבדוק מהם הצרכים שלו ומה מציע מקום העבודה בשביל לסייע לו להתקדם ולהתפתח ובשביל שזה יקרה צריך כמובן את הליווי הנכון. ליווי נכון זה "יוזמה דרך הלב" שעושים הכול על מנת לסייע למועמד המוגבל למצוא את מקום העבודה המתאים לו כמו גם להשתלב בו בצורה טובה. עם ליווי מקצועי סיכויי ההצלחה יהיו הרבה יותר גבוהים עבור כל אחד בכל מצב שהוא.

אבחון תעסוקתי | יוזמה דרך הלב

ליצירת קשר עם תוכנית יוזמה השאירו פנייתכם כאן