תעסוקה נתמכת מהי?
האם תמיד אמרו לכם שאתם מיוחדים מדי? שאתם לא יכולים לעבוד וללמוד כמו כולם? שלנצח נועדתם להיעזר ולהיתמך לחלוטין על ידי אחרים? הגיע הזמן שתוכיחו לכולם, והכי חשוב, לעצמכם, שזה לא נכון. תעסוקה נתמכת היא אפשרות נהדרת לאדם בעל מוגבלויות להיות עצמאי ולדאוג לעצמו, תוך שיפור ושיקום דימויו העצמי ומעמדו בחברה. על כל זאת ועוד, נרחיב בהמשך.
אז מה זה בעצם תעסוקה נתמכת?
תעסוקה נתמכת, לפי הגדרת משרד הכלכלה היא תעסוקה שלא במסגרת מוגנת או מרכז עבודה שיקומי, אשר מתבצעת במקומות עבודה בקהילה, בליווי של גורם שיקומי אשר מקשר בין המועסק למעסיק ועוזר למועסק להשיג ולשמור על מקום העבודה. תעסוקה מוגנת מתאימה לאדם עם מוגבלות אשר אינו יכול להשתלב באופן עצמאי בסביבת עבודה רגילה ונדרש לליווי והדרכה. כמובן, יש לברר דרך ביטוח לאומי האם אתה זכאי לתעסוקה מוחלטת, ולאחר מכן – אתה מוכן לפעולה.
מה לחפש בעבודה שלי?
לקבלת עבודה הנחשבת כתעסוקה נתמכת ניתן לפנות לביטוח לאומי, אך ניתן גם לחפש עבודה דרך ארגונים שונים. בחיפוש העבודה, חשוב לוודא כי היא מתאימה לתנאים שאתה זקוק להם בכדי לעבוד במיטב יכולתך, וחשוב גם לוודא כי בעבודה ישנה תמיכה מספקת. שוב, מידת התמיכה הנחוצה תלויה בעובד, ויכולה לנוע מבקרה ומתן עזרה במידת הצורך, להדרכה מלאה של העובד איך להשתלב בשוק העבודה ואיך להיות עצמאי, ובכך לחזק את בטחונו העצמי של העובד. אל תשכח – חשוב מאד שתמצא את המקום המתאים ביותר עבורך.
תעסוקה נתמכת בשוק הפתוח לשיפור וקידום איכות החיים
השיקום התעסוקתי מהווה שירות שמטרתו לאפשר לאדם המתמודד עם מגבלה נפשית, הנמצא בתהליכי שיקום, להשתלב בתעסוקה המותאמת ליכולותיו, כישוריו ורצונותיו. טווח האפשרויות הנו נרחב ונע בין שלב טרום תעסוקתי ומסגרות של תעסוקה מוגנת, דרך תעסוקה מעברית, שמטרתה לאפשר לאנשים המשתקמים להתנסות, לתרגל ולהסתגל לסביבות עבודה בשוק הפתוח, ועד לתעסוקה נתמכת ותעסוקה עצמאית בשוק החופשי.
מבית יוזמה דרך הלב מציינים שממחקרים בתחום עולה ששילוב תעסוקתי כחלק מההליך השיקומי של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית, מוביל לשיפור משמעותי בתסמינים הקליניים ומצמצם גם את התופעה של ניכור חברתי, הנובעת מסטיגמות ודעות קדומות. ראוי לציין שהשיקום התעסוקתי הנו פרטני ושם דגש רב על שילוב בתעסוקה מתגמלת ככל שניתן בשוק החופשי.
סיוע בתהליך לקראת ההשתלבות בשוק העבודה החופשי
מסלולי השיקום התעסוקתי נחלקים לכמה קטגוריות שונות, הנעות, כאמור, בין תעסוקה מוגנת, תעסוקה מעברית ותעסוקה בשוק הפתוח, כשהשאיפה היא מעבר של האנשים המשתקמים ממסגרות תעסוקתיות מוגנות לתעסוקה בשוק החופשי, תוך הקניית חיי כבוד וביטחון כלכלי - חברתי, להשגת המטרות התעסוקתיות-שיקומיות באופן אופטימלי.
סל הסיוע כולל, בין היתר, אבחון תעסוקתי, סיוע בהשלמת השכלה ורכישת מקצוע להרחבת אפשרויות התעסוקה של האדם המשתקם, הקניית מיומנויות תעסוקתיות שונות בתחומים כגון: פתרון בעיות, תקשורת בין אישית, ניהול זמן, קבלת החלטות מושכלות וכן הלאה. כמו כן, במעבר שבין מסגרות תעסוקתיות מוגנות לתעסוקה בשוק החופשי מוענק לאנשים המשתקמים שירות של תעסוקה נתמכת, שמטרתו לתמוך בהם ולסייע בתהליך לקראת השתלבותם העצמאית בשוק העבודה החופשי.
תמיכה באדם המשתקם גם לאחר השתלבותו במקום העבודה
תעסוקה נתמכת מהווה את אחד מהשירותים המוצעים לאנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית במסגרת סל שיקום. מדובר בשירות שנועד לתמוך באנשים המשתקמים ולסייע בהשתלבותם התעסוקתית במקומות העבודה המתאימים לרצונם ולכישוריהם בשוק החופשי.
במסגרת זו מתלווה אל האדם המשתקם מדריך תעסוקתי המסייע לו בהגדרת סוג העיסוק המתאים ביותר לכישוריו, יכולותיו ורצונותיו, בלימוד ואו שיפור המיומנויות הרכות והמיומנויות החברתיות, בחיפוש אחר משרה תואמת ושילוב בעבודה.
השירות כולל ליווי תמיכה באדם המשתקם גם לאחר השתלבותו במקום העבודה, זאת על מנת לתמוך בו בשלב ההתאקלמות ולהבטיח את הישארותו לאורך זמן. ליווי האדם המשתקם מתבצע על פי רוב בשיתוף פעולה בין המדריך התעסוקתי והמעסיק, אך יכול להתבצע גם "מאחורי הקלעים", מבלי ליידע את המעסיק בנוגע להתמודדות הנפשית של העובד.
אז מאיפה מתחילים?
כפי שציינו קודם, ניתן לקבל תעסוקה נתמכת דרך ביטוח לאומי, אך אנו ממליצים לפנות לארגונים וחברות אשר מתמחים בהעסקת אנשים עם מוגבלויות בכדי לקבל יחס אישי ומותאם, כשהמובילה בהן היא "יוזמה דרך הלב". חברה זו מתמקת ומתמחת בעיקר בתעסוקה נתמכת ושילוב אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה, ומציאה מסלולים שונים ומגוונים המתאימים לכל צורך וסיוע לו זקוק העובד לעתיד. כמו כן, במרבית המסלולים המוצעים יש דגש מיוחד על חיזוק הערך העצמי והפוטנציאל. אז קדימה, תוכיחו לעצמכם שאתם יכולים הכל.
כל השלבים בדרך אל תעסוקה נתמכת והעצמאות המתלווה אליה
אנשים המתמודדים עם מוגבלויות או מתמודדי נפש יכולים וראויים להשתלב בקהילה. קליטה מלאה ושילוב בקהילה, כוללים תעסוקה ראויה. הצוות המקצועי של יוזמה דרך הלב מסבירים מהי תעסוקה נתמכת ואילו שלבים צריכים לעבור הפונים על מנת להפיק מכך את מלוא התועלת. הסיפוק, תחושת העצמאות, ההישג והשכר המתווים לתעסוקה שוויונית, גם אתם יכולים להיות חלק מכך.
האם תעסוקה נתמכת היא גם תעסוקה מוגנת
לפני שנסביר על השלבים שיכולים לאפשר גם לכם להיקלט בשוק העבודה, כמה מילים על ההבדל שבין תעסוקה נתמכת לבין תעסוקה מוגנת. תעסוקה מוגנת או מפעל מוגן, מתאימים לאנשים בעלי כושר תפקוד או יכולת שאינם מתאימים בשלב זה לשוק החופשי. לפעמים, תעסוקה מוגנת תהיה שלב ביניים, ולאחר שתחושת המסוגלות גדלה ורוכשים מיומנות, אפשר לעבור לתעסוקה בשוק החופשי. אולם, הליווי של חונך או תומך הוא זה שמאפשר למצות את מלוא היכולת ולהשתלב טוב יותר וגם מהר יותר, בקהילה, כבעלי תפקידים ומועסקים לכל דבר.
אלה השלבים בדרך לתעסוקה ובמהלכה
1. פניה לביטוח לאומי – לרוב, השלב הראשון יהיה פניה לביטוח לאומי לצורך מימוש הזכות לקבל שיקום מקצועי וסל שיקום. בין היתר, נבדקת היכולת של הפונה להשתלב במסגרות, לקבל הוראות, ליישם, להפגין אחריות אישית.
2. ועדת שיקום תצטרך לאשר את התעסוקה הנתמכת, לאחר התרשמות מיכולותיו של הפונה, רצונו לעבוד וכישוריו וכן הפוטנציאל שלו.
3. יתכן ותוך כדי התהליך יידרש הפונה להמציא אישורים כדוגמת אישור מפסיכולוג או עובדת סוציאלית, הערכה תפקודית וכיוצא בזה.
4. חברה מתמחה תפגיש בין המועסק לבין אחראי השמה שיעמוד על אופיו, יכולותיו ורוצונו.
5. יתבצע קישור בין הפונה לבין מעסיקים ומקומות עבודה רלוונטיים.
6. לאחר שהפונה מתחיל בתעסוקה הנתמכת, יתקיימו פגישות שוטפות והדרכות מאת התומך או גורמים אחרים. התמיכה תיעשה הן בשלבי הקליטה לעבודה והן בתקופת העבודה כולה.
7. חשוב לציין כי המועסק אינו מחויבת להישאר במסגרת מסוימת לאורך כל חיי העבודה. כלומר, ניתן בהמשך להפסיק לעבוד במסגרת תעסוקה נתמכת ולהיקלט גם במקומות עבודה אחרים, ללא צורך בליווי או תמיכה.
מהי בכלל תעסוקה נתמכת?
בישראל כמו בשאר המדינות המתקדמות בעולם יש רצון ונכונות לסייע לבעלי מוגבלות פיזית ונפשית. יש ארגונים שמסייעים, יש חוקים שעוסקים בהנגשה של מקומות מסוימים למוגבלים, יש עמותות שמסייעות לנפגעי נפש ויש מסגרות שיקומיות שמאפשרות לחיות חיים כמה שיותר נורמאליים בהן. אפשר לעבוד ואפשר ללמוד והכל תוך שמירה על מוגנותו של החלש. הליווי הוא צמוד וזה תחליף לסביבת העבודה הטבעית עבור מי שלא יכול להשתלב בסביבת עבודה כזו.
אבל יש גם אופציה אחרת והיא תעסוקה נתמכת. נכון, היא לא מתאימה לכל אחד אלא רק למי שמתאים לקריטריונים שנקבעים. האופציה הזו היא השתלבות בעולם העבודה הרגיל.
תעסוקה נתמכת – אפשר גם אחרת
אז מהי למעשה תעסוקה נתמכת? זהו פתרון למי שיכול להשתלב בסביבת עבודה רגילה למרות שיש לו מוגבלות. יש רמות שונות של מוגבלות בין אם היא פיזית או נפשית ויש אפשרות להשתלב עם ליווי והדרכה מתאימים. יש שלוש רמות של אפשרויות תעסוקה למוגבלים. יש את התעסוקה המוגנת שהיא תעסוקה במקומות שמיועדים אך ורק לבעלי מוגבלויות, יש תעסוקה מעברית שזה שלב אחד אחרי ויש את התעסוקה הנתמכת שזו תעסוקה במקומות עבודה רגילים אבל עם ליווי מקצועי. ליווי הן לנתמך והן למעסיק על מנת ששגרת העבודה של הנתמך תהיה כמה שיותר חלקה.
בטחון עצמי לעובד יחד עם יידע למעסיק
תעסוקה נתמכת מאפשרת לקדם ולשפר אך איכות חייו של מי שזקוק לכך ואין כמו עבודה בסביבה טבעית. אבל בשביל לחזק את בטחונות העצמי של העובד צריך להדריך אותו איך להתנהל, חשוב לסייע לו להשתלב בצורה טובה ונכונה כבר מההתחלה. כך גם המעסיק. אם הוא יקבל את ההדרכה הנכונה הוא יידע איך להתנהל אל מול העובד ובסופו של דבר כל הצדדים ירוויחו. ב"יוזמה דרך הלב" זה בדיוק מה שעושים. מסייעים לשלב את האנשים הללו בסביבה הטבעית עד כמה שניתן, בין השאר על ידי הדרכה הן של הנתמך והן של המעסיק. אין ספק שעם רצון טוב וסבלנות, פרויקט כזה יכול להצליח ולסייע לעוד אדם להשתלב.