שיקום תעסוקתי – לא לטובת המטופלים בלבד
שיקום תעסוקתי נותן לנפגעי נפש את היכולת לחדש את בטחונם העצמי ולחזק אותו, ומאפשר להם לשוב ולהשתלב במעגלי החיים השונים של משפחה, חברה ועבודה. הצוות המקצועי של חברת יוזמה דרך הלב, העוסקת בשיקום תעסוקתי ותעסוקה נתמכת של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית, מרחיבים על השיקום ויתרונותיו, לא רק למטופלים.
יוצרים מציאות חדשה
המציאות בה חיים אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית בשלב ההחלמה שלהם אינה נעימה במיוחד, ופעמים רבות הם מוצאים את עצמם שבויים בתפיסה עצמית של כישלון וחוסר יכולת. השיקום הפסיכולוגי והשיקום התעסוקתי הולכים יד ביד, כשבטיפול הפסיכולוגי מעובדת הטראומה בצורה ורבלית ומחשבתית, ואילו בשיקום התעסוקתי נבנית מציאות חדשה, בה מגדילים את היכולת האישית של כל מטופל ואת תחושת הבטחון העצמי שיש לו. כאשר הבטחון העצמי של המטופל גדל הוא יכול להתמודד בצורה טובה יותר עם המציאות ולשפר את רמת התפקוד העצמאי שלו בכל היבט.
העצמה אישית
השיקום התעסוקתי מתמקד, למעשה, בהעצמה אישית. תוכנית שיקום תעסוקתי מותאמת באופן פרטני לכל מטופל ומטופל, וכל אחד מהמטופלים מלווה על ידי מטפל באופן אישי. המטפל מוודא שהתוכנית מותאמת למטופל ומשנה אותה במידת הצורך ולפי ההתקדמות שהמטופל עושה. לאחר השיקום התעסוקתי מסוגל המטופל לדאוג לעצמו, לפחות בצורה חלקית, מבחינה כלכלית, והוא יכול להתחיל להשתלב שוב במעגל העבודה. תחושת הערך העצמי של המטופל היא קריטית ליכולתו להשתלב בחברה, ואין כמו הרגשה של פרודוקטיביות ויכולת להתפרנס כדי לחזק את תחושת הערך העצמי של האדם.
השתלבות בחברה – זה לא רק בשבילם
שיקום תעסוקתי מעמיד במרכז, כמובן, את המשתקם ואת יכולתו להשתלב בחברה בצורה טובה, לטובת בריאותו הנפשית, אך גם החברה מרוויחה מכך. ברובד הרדוד ביותר, אנשים שאינם עצמאים מהווים, בסופו של דבר, נטל כלכלי על המשפחה, על החברה ועל קופת המדינה, אך למען האמת זו אינה דאגתנו. השילוב החברתי של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית בכל מעגלי החיים, תורם ליצירת חברה בריאה יותר, שוויונית יותר. סבלנות וסובלנות הם כנראה שתי הערכים החסרים ביותר בחברה הישראלית של היום, ושילוב אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית שהחלימו בשוק העבודה ובחיים החברתיים של כולנו יכולים ללמד את הישראלים שיעור או שניים שיועילו להם בחיים וישפרו את איכות החיים של כולנו.