שיקום תעסוקתי – שילוב בשוק העבודה
חוק שיוויון ההזדמנויות לאנשים עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית, התשנ"ח 1998, מושתת על עקרון יסוד שאומר כי החברה בישראל מחויבת לזכויות אנשים עם מגבלה, המושתתות על הכרה בערך השוויון, ערך האדם ועל עקרון כבוד הבריות. שיקום תעסוקתי הוא אחד מהיישומים בפועל של החוק מבחינה עקרונית, שכן חוק זה לא רק בא להגן על כבודו וחירותו של אדם עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית, אלא גם לעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בכל תחומי החיים ולתת לו מענה הולם לצרכיו באופן שיאפשר לו חיים עצמאיים במידה האפשרית. בארגון יוזמה דרך הלב, ארגון בעל ידע ומומחיות בתחום זה, משלבים מידי יום אנשים עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית בשוק העבודה.
מהו שיקום תעסוקתי
שיקום תעסוקתי זהו שם כולל לתוכניות ומסגרות תעסוקתיות שונות הנותנות מענה שיקומי לאנשים עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית. מטרת השיקום היא לעזור לאנשים אלו להשתלב בעבודה, לשפר את איכות החיים שלהם ולספק להם הן תעסוקה והן הכנסה. השאיפה היא להביא לשינוי חברתי וכלכלי לטובה של אנשים עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית באמצעות שילובם בעבודה והבאתם להיות חברים פעילים, מתפרנסים ותורמים בחברה.
מי זכאי לשיקום תעסוקתי?
הזכאות לשיקום תעסוקתי הינה עבור אדם בוגר אשר סובל מנכות רפואית בשל בעיות נפשיות. אותו האדם יכול לפנות לוועדת שיקום הקובעת האם הוא זכאי לקבל סל שיקום ובאילו תנאים. לבקשה יש לצרף חוות דעת מפסיכיאטר הקובעת כי אותו אדם זכאי בשל נכותו לשיקום. הזכאות הכללית לשיקום תעסוקתי הינה עבור מי שסובל ממחלה נפשית והוא בעל 40% נכות לכל הפחות מטעם המוסד לביטוח לאומי.
השתלבות בסביבת עבודה מותאמת ומחבקת
פגועי נפש סובלים ממגבלות המשפיעות על יכולתם לתפקד במסגרת תעסוקתית. חוסר ביטחון עצמי ודימוי עצמי נמוך מקשים על יכולת התפקוד ומייצרים קושי להשתלבות חברתית במסגרות תעסוקה שונות. כתוצאה מכך, תפוקתם עלולה להיות נמוכה ובלתי מספקת. אופייה של המחלה עלול להוות מכשול בתהליך הקבלה למקום עבודה, שכן מי ששהה תקופה ממושכת במוסד פסיכיאטרי, עשוי להתקשות בתהליכי הקליטה למסגרת עבודה. נפגעי נפש עלולים לסבול גם מחוסר מיומנות תקשורתית וממגבלות קוגניטיביות ופיזיות המייצרות קשיי תפקוד. מוסדות שיקום תעסוקתי פועלים בהתאם לעקרונות המנתבים את הדרך עבור המטופל ומאפשרים לו להשתלב בסביבת עבודה המותאמת למצבו. השיקום כולל הקניית כלים להתמודדות מבינה תקשורתית וקוגניטיבית על מנת להקל ולאפשר השתלבות בסביבה אנושית ומסגרת עבודה.
עולם של תכניות
בעולם השיקום התעסוקתי קיימות מגוון רחב של תוכניות ומסגרות. קיימות, למשל, תוכניות המיועדות לקדם ולאפשר את שילובם של אנשים עם אבחנה פסיכיאטרית בעבודה. קיימות תוכניות לפתוח עצמאות תעסוקתית המיועדות לאנשים עם מגבלה פיזית, נפשית או חושית המעוניינים לבחון מה הם האופקים התעסוקתיים המתאימים להם ומה הם הכישורים והשאיפות שלהם בתחום העבודה. חלק מהתוכניות יסייעו לאדם עם מגבלה לפתח עסק עצמאי למתן שירותי שיקום. ויש עוד רבות אחרות.
ליווי והדרכה
כל התוכניות המציעות שיקום תעסוקתי יהיו בעלות מערך של ליווי תעסוקתי, לפעמים אף גם בפריסה ארצית של תעסוקה נתמכת. הליווי כולל שירותי הדרכה, תמיכה למשתקמים ובני משפחותיהם, ליווי אישי, אימון שיקומי למתן ידע וכלים והכנה לעולם העבודה, וכן ייעוץ עסקי. האנשים הפונים לשיקום תעסוקתי ונזקקים למערך ליווי זה הם או לקוחות פרטיים או אנשים המופנים מלשכות הרווחה. חלק מהתוכניות יציעו גם קורסים והכשרה מקצועית. וכמובן, כל התוכניות ומערך הליווי מותאמים באופן אישי למתמודד ולצרכיו.
תכניות חדשניות לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בתחום התעסוקה
יוזמה דרך הלב פועלת לחולל שינוי חברתי וכלכלי במעמדם של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית וזאת באמצעות שילובם בשוק העבודה באופן פעיל המשלב תרומה, חיזוק הדימוי העצמי ופרנסה. יוזמה דרך הלב הינו ארגון המרכז ידע ומומחיות ומפעיל מיזמים ותכניות מגוונות בתחום התעסוקה המותאמים לצרכים הייחודיים של אנשים בעל מוגבלות וזאת במטרה להגשים את הייחודיות שבהם.