שיקום מקצועי ותעסוקתי
המושג "שיקום מקצועי" הנו שם כללי עבור מגוון רחב של שירותי שיקום בתחום התעסוקה, שנועדו לסייע לאנשים בעלי מוגבלויות בהשתלבות במעגל העבודה, הן על מנת להעלות את הדימוי העצמי ואת תחושת המשמעות שלהם כאנשים פרודוקטיביים בקהילה ובחברה והן במטרה להוביל לשיפור איכות חייהם, תוך שהם זוכים בו זמנית לתעסוקה שהכנסה בצידה.
על פי חוק הנכות הכללית, לשיקום מקצועי זכאים אנשים בגילאי 65 - 18, שהוועדה של המוסד לביטוח הלאומי קבעה להם 20% אחוזי נכות או יותר והם עומדים בכל הקריטריונים המפורטים בחוק הנכות הכללית, כמו לדוגמה, חוסר יכולתו של אדם לשוב לעבודתו או לכל עיסוק אחר, אשר תואם את השכלתו, את כישוריו המקצועיים ואת ניסיונו התעסוקתי הקודם, זאת בשל ההשלכות התפקודיות הנובעות מנכותו.
היבטים חשובים של שיקום מקצועי בישראל
המקצוע של כל אדם, גבר או אישה, הוא כלי העבודה שלו למטרות פרנסה וקיום בכבוד. בעוד שחלק מהאנשים משתלבים בעבודה בצורה קלה, לאחרים התמונה מורכבת יותר. לא מעט אנשים זקוקים לתהליך של שיקום מקצועי לפני שהם יכולים להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמם ו/או את בני משפחותיהם. נציג כמה היבטים חשובים של שיקום בהיבט המקצועי. מוגש כשירות מטעם יוזמה דרך הלב.
הזכות לקבל שיקום מקצועי
נהוג לדבר על שיקום בהיבט הרפואי. בעוד שבעבר השיקום אכן התמקד אך ורק בסיוע לאדם שנפגע, נפצע או חלה לשוב לאיתנו ותו לא, כיום השיקום נועד לסייע גם להשתלב בחברה. שיקום מקצועי נועד לאפשר לאנשים המתמודדים עם נכות, לעבור שיקום והדבר אף מוגדר בחוק. על פי הקריטריונים של ביטוח לאומי, מי שנקבעה לו נכות של ארבעים אחוז ויותר, יוכל לקבל סל שיקום של משרד הבריאות. קבלת הסל מותנית בעמידה בכמה קריטריונים חשובים.
מוטיבציה אישית – חשובה ביותר
כמו בכל תהליך שיקומי, בריאותי או אחר, גם בהיבט המקצועי יש המון חשיבות למוטיבציה ולרצון. תוכנית שיקום לא תאושר למי שלא מביע עניין בכך. קביעת התהליך כוללת שימת לב לסוג הנכות, לרצון האישי, לכישורים הקיימים. כאשר השיקום מבוצע בצורה טובה, מותאמת הכשרה מקצועית אישית, בעלת רלוונטיות למשתקמים ורלוונטיות לשוק העבודה. המטרה היא לאפשר שילוב במעגל העבודה, ויש לכך חשיבות עצומה.
מדוע לשיקום בהיבט המקצועי חשיבות רבה
מי שאיננו יכול לפרנס את עצמו לא מתמודד רק עם מצוקה כלכלית. היכולת לעבוד בכבוד תורמת הרבה מעבר לכסף (שאי אפשר כמובן לזלזל בחשיבותו).
מלבד פרנסה, שיקום מקצועי מאפשר לאנשים המתמודדים עם מגבלות בכלל ולמתמודדי נפש, להשתלב בעולם התעסוקה כאחד האדם. הם זוכים לסבול פחות מבדידות, מעלים את התפקוד היומי, חווים עלייה בביטחון העצמי ובערך העצמי ותחושת המסוגלות, למסוגלות כללית אחרת והפחתה משמעותית ש"ח הסטיגמה כלפיהם וכן גם הסטיגמה העצמית.
נמצא כי אנשים עסוקים, שתורמים ועובדים, נהנים מבריאות טובה יותר ותפקוד טוב יותר גם בהיבטים אחרים בחייהם האישיים והחברתיים. בשיקום, זכאים המשתקמים למימון עלויות השכלה והכשרה מקצועית וקבלת ייעוץ וליווי, תוך התאמות אישיות.
התייחסות לכישוריו ורצונותיו של האדם בעת גיבוש תכנית שיקומית
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת 'יוזמה דרך הלב' מסבירים שגיבוש התכנית לשיקום מקצועי נעשה באופן פרטני ובשיתוף פעולה מלא בין האדם לבין הגורמים המקצועיים האמונים על התוויית התכנית, בהם שירותי אבחון והכוונה תעסוקתית, פסיכולוגים ומומחי שיקום נוספים.
במהלך בניית התכנית השיקומית ישנה התייחסות למגוון רחב של שיקולים שונים, כגון כישוריו, רצונותיו ויכולותיו של האדם בהתאם למגבלותיו הרפואיות, לרמת יכולת היישום של התכנית בשוק התעסוקה וכן הלאה.
אופייה של ההכשרה המקצועית, אורכה ומיקומה נקבעים בהתאם למכלול השיקולים שנלקחו בחשבון, כשבתום ההכשרה זוכה האדם לתואר אקדמי או לתעודה מקצועית מוכרת מטעם משרד העבודה בהתאם למסלול ההכשרה שנבחר, ומקבל תמיכה וליווי בתהליך ההשמה בעבודה.
תכנית 'יוזמה': רכישת כלים שיקומיים ישימים למימוש מטרות ויעדים
אחת מתכניות הדגל מבית 'יוזמה דרך הלב' היא תכנית 'יוזמה'. מדובר בתכנית ייחודית לשיקום מקצועי, שנבנתה מתוך מטרה לשיפור מעמדם התעסוקתי והחברתי של אלו המתמודדים עם מגבלה נפשית. התכנית כוללת בתוכה מעטפת רחבה של שירותים שונים לשיקום מקצועי ותעסוקתי, לרבות ייעוץ עסקי, הדרכה, אימון, ליווי אישי ותמיכה פרטנית.
התכנית מיטיבה לשלב בין גופי ידע ממגוון תחומים שונים, שמטרתם להעניק למשתתפים כלים שיקומיים ישימים, עוצמתיים ויעילים במיוחד. השימוש בכלים הללו מאפשר להם, אולי לראשונה בחייהם, לרקום חלומות, להציב לעצמם מטרות ולכבוש יעדים, כשלכל אורך הדרך הם מודעים למרחק שעליהם לעבור לשם הגישור על הפערים שבין החלום לבין מימושו הלכה למעשה.
שיקום מקצועי לבני אדם המתמודדים עם מוגבלויות
דרכם של בני אדם המתמודדים עם מוגבלות פיזית, נפשית או חושית, זרועה מהמורות ואתגרים רבים. מלבד ההתמודדות עם עצם הנכות ממנה הם סובלים, הם ניצבים בפני התמודדויות חברתיות ותעסוקתיות, המשפיעות עליהם ומקשות את חייהם הרבה יותר. עבורם נועד שיקום מקצועי.
כחלק מחבילת הסיוע הניתנת לאנשים שנולדו עם מוגבלויות כאלו או שנפגעו בהמשך חייהם, מוצע סל שיקום דרך הביטוח הלאומי או משרד הביטחון וכן במערך השיקום בקהילה והאגף לבריאות הנפש של משרד הביטחון.
יוזמה דרך הלב הינו ארגון המבצע עבור גופי אלו מגוון מיזמים מגוונים בפריסה ארצית, המסייעים לשיקום המקצועי של המתמודדים המוגבלויות.
כיצד ניתן לסייע לאנשים בעזרת שיקום מקצועי ?
סל השיקום של אנשים עם מוגבלות, כולל כמה אפיקי סיוע, שמטרתם להקל כמה שיותר על הלקוח, תוך ניסיון להתגבר גם על המצוקות האובייקטיביות שאינן נגזרות ישירות מהמוגבלות, אלא נובעות מהקשיים החיצוניים החברתיים והכלכליים כאמור.
כך, במסגרת שיקום מקצועי, יוצע ללקוח לצאת להכשרה מקצועית או אפילו לימודיים אקדמיים במידה והוא מתאים לכך, על מנת לשלבו לאחר מכן בשוק העבודה.
לרוב, יועצת שיקום תלווה את המתמודד עם המוגבלות, באבחון המקצועי והתעסוקתי, תסייע לו בקבלה ללימודים ואף תתמוך ותסייע לו לאורך הלימודים ולאחריהם בהשמה לתעסוקה.
לחלק גדול מההכשרות, יוכל האדם המתמודד, לקבל מימון ללימודים, זה תלוי כמובן כמה יועצת השיקום משוכנעת כי המסלול הזה יוביל לתוצאות המיטביות לשיקומו האישי של הלומד.
הנגשת התעסוקה והשמה לאחר השיקום
הרציונל הוא שלאחר שיקום מקצועי, ייצא המשוקם לעצמאות מסוימת, הן כלכלית ותעסוקתית והן חברתית וקהילתית.
לשם כך, חלק מסל השיקום מתייחס להנגשת תעסוקה לבני אדם עם מוגבלויות. כאשר הממשלה מעודדת מעסיקים לקלוט לעבודה מותאמת אנשים כאלו שעברו את תהליך ההכשרה או השיקום שנבחר ואף מתמרצת אותם כלכלית לעשות זאת.
יועצי שיקום מקצועי, מכירים את מקומות התעסוקה הקולטים עובדים משוקמים מקצועית, ומסייעים בעדם להיקלט לתפקיד או משרה רלוונטיים להתאמתם. בחלק מהמשרות, ימשיכו ללוות את המעסיק בייעוץ לביצוע ההתאמות, או את האדם עם המוגבלות, בתמיכה ועידוד ובהמשך ייעוץ עד להשתלבותו המיטבית.