הסקר
הסקר מתבצע באזור המרכז (חדרה-רחובות, סבב חמישי) הדרום (אשדוד – מצפה רמון, סבב שני ) וירושלים.בימים אלו התחלנו לסקור את מסגרות הדיור באזור הצפון. התוכנית הפכה לתכנית ארצית.
הסוקרים מגיעים למסגרות עצמן, מקיימים ראיונות פנים אל פנים עם המשתקמים. עד כה בוצעו כמה סבבי ראיונות בכ-200 מסגרות שיקום, כ- 3,000 ראיונות נערכו בכל סבב.
עם סיום הראיונות מתחיל תהליך של מתן משוב למסגרות שנסקרו.
תהליך המשוב כולל שליחת דוח משוב לכל המסגרות וקיום פגישת משוב עם נציגי כל השותפים במסגרת עצמה (נציגי יזם,צוות, לקוחות צרכנים,משפחות) על ממצאי הדוח.כל מסגרת כותבת תוכנית עבודה על בסיס ממצאי הסקר ומעבירה אלינו. בסבב הבא נערך דיון בהשוואה לממצאי הסבב הקודם.
השאלונים מכילים את תחומי התוכן הבאים: פרטי רקע כלליים, שביעות רצון מהמסגרת, מהשיקום התעסוקתי, מההשתלבות במשפחה ובקהילה, מתהליך השיקום האישי. בשאלון משולבות שאלות פתוחות וסגורות.
הממצאים הרבים מצביעים על הקשרים בין שביעות רצון ממסגרות השיקום השונות לשיקום תעסוקתי, שיקום חברתי ושיקום אישי של האוכלוסייה.
הממצאים משמשים ללמידה ולשיפור בכמה רמות:
- משוב לקובעי מדיניות בשאלות הקשורות להשגת יעדים בשיקום ושיפור איכות השרות.
- משוב פרטני למסגרות השיקום עצמן- הזדמנות לאיתור נושאים ראויים לשינוי ושיפור מול נקודות חוזק קימות.
שלבי התהליך
הסוקרים מגיעים למסגרת מסבירים למתמודדים ולצוות על התהליך. לאחר מכן מתחילים בביצוע הראיונות עצמם, הראיון עצמו הוא ראיון אישי פנים אל פנים והשאלון אנונימי. לאחר עיבוד הנתונים מתקיימת פגישת המשוב בה מוצג דוח מסכם. בפגישה משתתפים נציגי המתמודדים, הצוותים ומשפחות.
המגמה היא להמשיך בסקר חוזר ונשנה כל שנה כדי לשמר ולשפר את מה שנעשה. עד כה בוצעו חמישה סבבים של הסקר באזור המרכז ובאזור הדרום ובירושלים - אנו בתחילת הסבב השני. בימים אלו, נפתח גם סבב ראשון באזור הצפון, וכך התוכנית הופכת להיות ארצית.
שיטה
שלב ההכנה:
1. הכשרת משתקמים כסוקרי איכות
הסוקרים עוברים הכשרה פנימית אצלנו ומוכשרים לתפקיד. במהלך הקורס לומדים המשתקמים תכנים תיאורטיים ויישומים הקשורים לתוכנית ולתפקידם. הסוקרים למדו תיאוריות הקשורות להחלמה ושיקום, שביעות רצון, שיטות מחקר, תורת ראיון, אסרטיביות, משוב, מסגרות שיקום, ועוד. חלק נכבד מהקורס כולל יציאה לשטח והכרות מקרוב עם המסגרות והתנסות בראיונות ובשאלונים שנבנו. במהלך ההכשרה מתנסים הסוקרים גם ביצירת קשר עם מסגרות,שיטות עבודה במסגרות השונות וראיונות בפועל לצורך תרגול טכניקת הראיון ושיפור השאלונים. לאחר הראיונות לומדים הסוקרים לקדד את השאלונים ולהקלידם למחשב.
2. יצירת השאלונים
נעשתה בהליך המורכב מ-7 שלבים:
א. סקר ספרות ואימוץ פריטים מתוך סולמות קיימים.
ב. ביקור במסגרות שונות של סל השיקום וביצוע ראיונות עומק עם משתקמים,אנשי צוות,מנהלי מסגרות ומשפחות
ג. הנחיית קבוצות מיקוד שנדגמו מתוך אוכלוסיות היעד של בעלי העניין המפורטים לעיל.
ד. בניית ארבע סוגי שאלונים :
1. שאלון שביעות רצון ואיכות חיים עבור משתקמים המשולבים במפעל מוגן, במועדון תעסוקתי ובתעסוקה נתמכת.
2. שאלון שביעות רצון ואיכות חיים עבור משתקמים הגרים בדיור מוגן/הוסטל.
3. שאלון שביעות רצון ואיכות חיים עבור משתקמים הנמצאים במועדון חברתי.
4. שאלון שביעות רצון ואיכות חיים עבור משתקמים המקבלים שירותי חונכות.
כמו כן ביצוע מחקר מקדים ראשוני לבדיקת פרמטרים הקשורים לשאלונים עצמם ודרך העברתם.
ה. הצגת השאלונים למשתתפי קורס סוקרי איכות ודיון בפריטי השאלון .
ו. Pilot study– העברת השאלונים למדגם מתוך אוכלוסיות היעד.
ז. הכנת נוסח סופי של השאלונים משני סוגים: שאלון באורך מלא עבור מרבית המשתקמים ושאלון קצר עבור משתקמים שעקב מצבם הנפשי אינם מסוגלים לענות על שאלון ארוך.
תחומי התוכן של השאלונים
1. פרטי רקע.
2. שביעות רצון מהמסגרת ומהשיקום התעסוקתי ( תעסוקה- מפעל מוגן, מועדון תעסוקתי ותעסוקה נתמכת; דיור מוגן / הוסטל; מועדון חברתי; שירותי חונכות).
3. שביעות רצון מהשתלבות במשפחה ובקהילה (כולל שיקום חברתי ).
4. שביעות רצון מתהליך השיקום האישי – תחושת החלמה. בשאלונים שולבו שאלות סגורות ושאלות פתוחות (המאפשרות ללמוד את נקודת מבטם של המשתקמים ).
ביצוע הסקר
אוכלוסיה והליך:
הסקר מתבצע בכל הארץ. הסוקרים מגיעים למסגרות עצמן, מקיימים ראיונות פנים אל פנים עם המשתקמים. עד כה בוצעו חמישה סבבי ראיונות בכ-200 מסגרות שיקום, כ- 3,000 ראיונות נערכו בכל סבב. מסגרות השיקום נדגמו מתוך התחומים הבאים: תעסוקה-מועדון תעסוקתי, מפעל מוגן, תעסוקה נתמכת, דיור-דיור מוגן ,הוסטלים, חברה - מועדון חברתי, שרותי חונכות. מצב" דוח בממצאי הסבב הראשון מול הסבב השני (לצפיה בדוחות).
במסגרות בהם הדבר אפשרי מתקבצים כל הצרכנים למפגש הסברה של הסוקרים .במפגש מסבירים ו הסוקרים את מטרות הסקר ומבקשים ו את הצרכנים להשתתף ולהתראיין.
לאחר מפגש ההסברה מתחילים ו הסוקרים בראיון אישי עם הצרכנים שהביעו עניין להתראיין. הראיון מבוצע פנים אל פנים ,אנונימי, בצורה שקטה בחדר או פינה נפרדת. ככלל, הסקר התקבל בברכה על ידי כל הצדדים : מנהלי המסגרות, הצוות, היזמים והמשתקמים עצמם. עם זאת, יש לומר שחלק מהמשתתפים משתקמים וגם אנשי צוות הגיבו בתחילת הדרך בחשדנות ובחוסר אמון לסקר לכן היה צורך ברגישות רבה להסביר למשתקמים על ידי הסוקרים שהם משתקמים בעצמם, את חשיבות הסקר ולתת להם הרגשת ביטחון ואמון יותר ממה שהיו נותנים סוקרים רגילים. גם בקשר עם צוותים של המסגרות היה צורך לפעמים בהסברה נוספת כולל פגישות של הסוקרים ומנהלת התוכנית עם הצוות בנפרד.
עם סיום הסקר נאספים השאלונים, מקודדות השאלות הפתוחות. הנתונים נשלחים להקלדה ולניתוח ועיבד סטטיסטי. דוח מסכם מועבר למסגרת עד חודש מיום סיום הראיונות.מפגש משוב נקבע בתאום עם המסגרת.