הסברה ופרויקטים מיוחדים
פעילויות הסברה
אחת ממטרות התוכנית היא שינוי עמדות, פתיחת דלתות להעסקה, הרחבת העסקתם של עובדי שיקום וטיפול עם ידע מניסיון אישי (צרכנים נותני שירות) והטמעת היתרון והערך המוסף שמביא שילובם המוצלח לכל הצדדים המעורבים בתהליך: מקבלי השירותים, צוותי השיקום, והאדם עצמו.
לשם כך, התוכנית מציעה מגוון רחב של פעילויות הסברה וסדנאות שונות המיועדות לקהלי יעד שונים ומגוונים : אנשים מתמודדים, אנשי מקצוע, מסגרות וצוותי שיקום, בתי-חולים, סטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות, משרדי ממשלה, משפחות, וכל אדם ו/או ארגון שלו עניין בחזון התוכנית.
הנכם מוזמנים לפנות למשרדי התכנית או לרכז/ת באזורכם על מנת להזמין פעילויות הסברה, ולהתעדכן באתר על פעילויות הסברה המתקיימות באזורכם.
פרויקט עמיתים מומחים בבתי חולים
עמיתים מומחים בבתי חולים הינו פרויקט שמתקיים החל מ2014 במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע ובמרכז לבריאות הנפש "מזור" אשר בעכו. פרויקט זה הינו חדשני והוא פרי עבודה משולבת של מערך השיקום והטיפול. הפרויקט ממומן על ידי ביטוח לאומי, הקרן לפיתוח מפעלים מיוחדים ועל ידי משרד הבריאות - אגף השיקום, ומלווה במחקר אשר נערך על ידי חוקרת ממכון סאלד. הוגי הרעיון הינם אנשי עמותת לשמ"ה, בשיתוף פעולה עם השירות הסוציאלי במרכז לבריאות הנפש באר שבע.
תכנית "צרכנים נותני שירות" הינה אחת מהשותפים בפרויקט עמיתים מומחים בבתי חולים משלב הגיית הפרויקט ובנייתו ועד הוצאתו לפועל.
תפקידנו בפרויקט הוא להוות גוף מקצועי המלווה ומייעץ בשני מישורים:
ליווי לעמיתים המומחים העובדים בבתי החולים – מסלול ליווי ייחודי הממוקד במאפיינים הייחודיים הנדרשים מהעמיתים בתפקידם – חלוציות, שימוש בידע מניסיון, תהליך ארוך של למידה והשתלבות כעובדים, יצירת תפקיד חדש במערכת ועוד.
ליווי למרכזים – ליווי למרכזי בריאות הנפש בעכו ובבאר שבע, קשר שוטף עם מנהלות השירות הסוציאלי, רכזות הפרויקט מטעם בית החולים, והמחלקות המעסיקות. הליווי נבנה על פי צרכי המרכזים, משלב ההכנה, תכנון הקליטה, איפיון תפקידי העמיתים במחלקות השונות, סיוע וייעוץ פרטני שוטף בשאלות העולות בתהליך.
שירות לומדים מניסיון
"זה לא מספיק ללמד סטודנטים עובדות ומספרים. אנחנו צריכים לעודד אותם לחפש חכמה (wisdom), לעבור מזיהוי של מחלה למפגש מכל הלב עם האדם שמבקש עזרה. הסטודנטים חייבים לדעת שקשר הוא הכלי החזק ביותר שיש להם בעבודה עם אנשים" (פטרישיה דיגן)
על השירות
שירות לומדים-מניסיון מבקש להגביר מעורבותם של מומחים-מניסיון אישי בבריאות הנפש (אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית) בתהליכי הכשרה של אנשי-מקצוע, ולהטמיע את גוף הידע של "ידע מניסיון" בעשייה האקדמית. זאת על בסיס התפיסה כי הקול והידע של אנשים המתמודדים עם מוגבלות צריכים להיות חלק בלתי-נפרד ושווה-ערך מתהליכים אלה.
השירות מבוסס על "עשייה-בשותפות" (co-production) ומתופעל באופן שוטף על ידי מומחים-מניסיון אישי ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש.
השירות פועל על פי מודל פדגוגי ייחודי שפותח על ידי צוות השירות. המודל משלב ומחבר בין הידע של המומחים-מניסיון לסוגי ידע אחרים (ידע תיאורטי, ידע מבוסס-מחקר וידע מן-השדה) ומציב את הידע-מניסיון כבעל תרומה וחשיבות שווה לסוגי ידע אלה.
השירות מפרה את הלמידה של הסטודנטים (אנשי המקצוע של העתיד) בכך שהוא מנגיש להם את הידע והפרספקטיבה של אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית כבר בשלב ההכשרה ומדגיש את ההכרה בחשיבותו גם בפרקטיקה של הסטודנטים בשדה.
המפגש של הסטודנטים עם אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית, לא כמטופלים, אלא כבעלי ידע רלוונטי ומשמעותי ללמידה שלהם תורם לשבירת סטיגמה ומאתגר את ההפרדה הדיכוטומית בין "בריאים" ו"חולים", "מוגבלים" ו"לא-מוגבלים" ו"מטפלים" ו"מטופלים". תהליכים אלה מקדמים יצירת תרבות וסביבת לימודים פתוחה ומקבלת יותר עבור סטודנטים שבעצמם מתמודדים עם מוגבלויות שונות. בכך, פעילות השירות תורמת לא רק להכשרה של הסטודנטים, אלא מעודדת ומקדמת יצירת אקדמיה משלבת ונגישה יותר מבחינה אנושית ומקצועית.
מה השירות מציע?
השירות מציע מגוון רחב של שיעורים, סדנאות וקורסים, המותאמים לתחומי הלימוד השונים, ל"שלב" של הסטודנטים בתהליך ההכשרה ולדגשים הספציפיים של כל קורס ומרצה.
הפעילויות מועברות על ידי אנשי שיקום בעלי ידע מניסיון, אשר עברו הכשרה ייעודית לעבודה עם ידע מניסיון לטובת הכשרת אנשי-מקצוע.
השירות מעודד ופתוח להצעות חדשות ופיתוח משותף של תכנים בהתאם לצרכים העולים מהשטח.
- שיעורים-אורחים – שיעור-אורח (או סדרת שיעורים-אורחים) של מומחה-מניסיון אישי.
- ימי עיון - מפגש חד-פעמי מורחב.
- סדנאות - סדרת מפגשים מעמיקה המשלבת בין ידע אקדמי, ידע מניסיון והפעלות חווייתיות.
- השתתפות של מומחה-מניסיון אישי בקורס קיים – השתתפות של מומחה-מניסיון אישי כמנחה-שותף בקורס (או חלק מקורס).
- קןרסים אקדמיים מלאים – קורסים אקדמיים המתמקדים בידע מניסיון אישי ברמה תיאורטית ופרקטית, תוך חשיפה של הסטודנטים למגוון סוגים ושימושים בידע מניסיון אישי.
- קורס בפיתוח משותף של מומחה מניסיון אישי וצוות אקדמי – פיתוח ותפעול משותף של קורס (או חלק מקורס) על ידי מומחה-מניסיון אישי וצוות אקדמי.
- קורס בפיתוח משותף של אדם עם ידע מניסיון וצוות אקדמי המשלב גם מתמודדים כסטודנטים – הקורס מאפשר לאנשים עם ידע מניסיון המשתלבים כסטודנטים להשמיע את קולם ולהשתתף בעשייה האקדמית כשותפים שווי-ערך ופותח להם צוהר ללימודים אקדמיים. סטודנטים (שאינם מתמודדים) המשתתפים בקורס פוגשים אנשים עם ידע מניסיון ממקום שיווני, שיתופי וקולגיאלי.
נושאים ותכנים לדוגמא:
- גישת ההחלמה בבריאות הנפש
- קשרים שיקומיים וטיפוליים
- ידע מניסיון ככלי מקצועי
- סטיגמה בבריאות הנפש
פידבקים מסטודנטים ומרצים
- "כמו שלפעמים תמונה אחת שווה אלף מילים. סיפור אחד ממקור ראשון עושה סדר ומדגיש נקודות שלעולן לא נצליח להבין מחומר כתוב." (סטודנטית לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה)
- "המפגש מצליח לחבר את התיאוריה והפרקטיקה ממבט אנושי." (שרה גברי, מרצה לעבודה סוציאלית, מכללת ספיר)
- השיעור גרם לי לראות את האדם המתמודדים בתור אדם – עם מחשבות, רגשות ונפש." (סטודנטית לעבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית).
- "ההרצאה הייתה מרתקת ואותנטית. היא משלבת בצורה יוצאת דופן תאוריה וידע מניסיון אישי ופותחת זוויות ראייה רבות ומגוונות בכנות, פתיחות ורגישות. אני בטוחה שהסטודנטיות למדו מהרצאה הרבה וייקחו אתן את הדברים החשובים באמת לכל תחום ולכל מקום." (ד"ר לנה וליקובסקי, החוג לריפוי בעיסוק, אוניברסיטת תל אביב)
"המפגש עם הילה חיבר אותנו למורכבות שיש בהתמודדות הנפשית מול עצמך ומול הסביבה. בנוסף, עד כמה חשובה המעורבות של האדם בבחירת התהליך האישי לצורך החלמה, תוך הכוונה וקירבה לגורמי טיפול. כסטודנטיות הלומדות מקצוע טיפולי, מפגש מסוג זה היווה עברנו הזדמנות להכיר ולהבין מהי התמודדות נפשית ממקור ראשון ולחבר אותנו לנושאים רבים שנלמדים בקורסים השונים. לסיכום, ההרצאה הייתה עוצמתית ומשמעותית עבורנו וקידמה מאוד את הזהות המקצועית שלנו." (סטודנטיות לריפוי בעיסוק, אוניברסיטת חיפה).
שירי דנציג, ערן קרויז וסטודנטית בשיעור בנושא החלמה במסלול לטיפול באמצעות בעלי חיים בסמינר הקיבוצים.
שימרי גרונדמן ודן שוחט בשיעור בנושא ידע מניסיון בחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה.