לוגו יוזמה

בית הספר לשיקום: בואו ללמוד איך הופכים אתגרים להזדמנויות!


כל מי  שמתמודד עם מגבלה נפשית, פיזית או חושית,  מתמודד גם עם מכלול רחב של אתגרים המתלווים אליה. לא מעט ססמאות מופרחות לחלל האוויר בדבר היכולת להפוך כל לימון חמצמץ ללימונדה מרווה, וכל אתגר ומכשול למנוף של הזדמנויות והצלחה. הפילוסופיה שעומדת מאחורי הססמאות הללו אמנם נכונה, אך לא תמיד יש בידינו הכלים המתאימים שיכולים לגשר בין הקיים לרצוי ולהפוך את ההזדמנות מתיאוריה למעשה. 

מארגון יוזמה דרך הלב מסבירים שבדיוק לצורך זה הוקם בית הספר לשיקום, שעוסק בהפעלת מיזמים שונים להכשרת אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית במגוון רחב של תפקידים ושילובם בהצלחה בשוק התעסוקה. בין המיזמים השונים ניתן למנות את תכנית יוזמה, צרכנים נותני שירות, יזמות עסקית וחברתית בשיקום, אופק משפחתי ועוד.


שילוב והחלמה בבריאות הנפש

בית הספר לשיקום, שילוב והחלמה בבריאות הנפש הנו מוסד אקדמי שנוסד בשנת 2011 במימון ובפיקוח של משרד הבריאות, האגף לבריאות הנפש, מתוך אמונה ביכולת האדם המתמודד עם מגבלה נפשית להחלים, להשתקם, להשתלב ולחיות בקהילתו חיים מלאים ומשמעותיים, כשבבסיס השיקום עומדת התפיסה שליבת העשייה השיקומית מורכבת מידע עדכני ולמידה תמידית ומתמשכת. 

לפיכך מקיים בית הספר לשיקום מכלול רחב של תכניות לימוד והכשרה, כמו גם הדרכות, סדנאות מיוחדות וקורסים שונים עבור אנשי מקצוע ועובדים סמך-מקצועיים בתחום בריאות הנפש, מתמודדים ובני משפחה, אם להטמעת התערבות מקדמת החלמה ואם להכשרת אנשי שיקום, תוך כדי קיום שיתופי פעולה ענפים עם מגוון גופים וארגונים תומכי שיקום והחלמה. 

 

תכנית צנ"ש ("צרכנים נותני שירות")

מארגון יוזמה דרך הלב מציינים שבית הספר לשיקום נחשב כיום לשם דבר ופורץ דרך בכל הנוגע לשיקום בבריאות הנפש בישראל, עם מאגרים עצומים של ידע מקצועי ועוד אלפי בוגרים שכבר יצאו משעריו, כשעל בסיס מאגרי הידע הללו וההון האנושי הוקמו כמה מהארגונים המובילים בתחום ולא מעט תכניות שיקום ייחודיות, שאחת מהבולטות והערכיות שבהן היא "צרכנים נותני שירות" (תכנית צנ"ש). 

מדובר בתכנית המסתייעת באנשים בעלי ידע מניסיון אישי כעמיתים מומחים על סמך הידע שנצבר מניסיונם האישי וההכשרה שקיבלו, כדי לקדם את השתלבותם של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית, הנמצאים בתהליך שיקום ולהעניק להם ליווי תעסוקתי מומחה. זהו, למעשה, אחד ממיזמי הדגל של בית הספר לשיקום, שנוצר בשיתוף פעולה פורה בין משרד הבריאות, אגף בריאות הנפש, יחד עם ג'וינט ישראל וארגון יוזמה דרך הלב.

 

בית הספר לשיקום

 

קידום שילובם של אנשים בעלי ידע מניסיון אישי כעובדי שיקום מן המניין

"צרכנים נותני שירות" מהווה תכנית ייחודית, הפועלת בפריסה ארצית ומציעה ליווי תעסוקתי מומחה, לקידום שילובם של אנשים בעלי ידע מניסיון אישי כעובדי שיקום מן המניין, בכל קשת התפקידים הקיים במערך שירותי הבריאות והרווחה, החל מחונכים ומדריכי שיקום, ועד למתאמי טיפול, רכזי תעסוקה ומנחי קבוצות. 

התכנית מטמיעה ומקדמת את ההכרה בתרומתם של הידע והניסיון המעשי שצברו הצרכנים נותני השירות במהלך המסע שלהם להחלמתם האישית, והיא רותמת את גופי הידע הללו  למערך השיקומי של שירותי בריאות הנפש ועושה בהם שימוש, תוך כדי שילוב עם פרקטיקה מקצועית בטיפול ובשיקום, מה שמפרה את השיח המקצועי ומאפשר את הצגתם של אספקטים נוספים, ולעתים ייחודיים, המהווים מודל לשיקום ולהחלמה.

איפה נמצא בית הספר לשיקום ומה תפקידו?

לאורך שנים רבות, שיקום התמצה לכדי סיוע לבעלי נכויות שונות לשפר את מצבם הפיזי או הנפשי על-מנת שיוכלו לתפקד בחברה בצורה הבסיסית ביותר. עם הזמן, התפתח התחום מאוד וביחד עם שכלולים טכנולוגיים, כמו גם מחקרים חדשים בתחום בריאות הנפש, נוצרה תפיסה חדשה בתחום. תפיסה זו מעלה את הסטנדרטים המיושנים של השיקום ושואפת להעניק למשתקמים איכות חיים כמעט מלאה, שחלק בלתי נפרד ממנה היא היכולת לעבוד עצמאית כאזרחים יצרניים בחברה ולהתפרנס בכבוד. לשם כך הוקם בית הספר לשיקום של חברת "יוזמה בדרך הלב", המציעה שיקום מקצועי לסובלים מנכויות נפשיות ופיזיות, תוך מתן ליווי מלא למעסיקים ולמועסקים.


התחומים בהם עוסק בית הספר לשיקום

בית הספר לשיקום הוא חממה תעסוקתית עבור מעסיקים המעוניינים לשלב במקומות העבודה שלהם בעלי מוגבלויות שונות ועבור נכים מכל הסוגים ובני משפחותיהם. בית הספר מעניק שירות שיקום תעסוקתי הן באופן פרטי והן דרך סל שיקום של ביטוח לאומי/משרד הביטחון, כשהדגש הוא על מימוש הפוטנציאל האישי של כל נכה ומציאת משרה שתאפשר לו לחוש מסוגלות וסיפוק ולפרנס את עצמו בכבוד. כאמור, במקביל לתמיכה בנכים עצמם, מציע בית הספר שירותים משיקים גם עבור המעסיקים ובני המשפחות, על-מנת להעניק למשתקמים מעגלי תמיכה בריאים ומפרים המסייעים להצלחת התהליך כולו. התהליכים מובלים על-ידי צוותים מקצועיים המומחים בתחום, כך שהשירות הניתן הוא הטוב ביותר שקיים.


מתי כדאי לפנות לשיקום תעסוקתי?

אחד הדברים החיוביים ביותר לגבי שיקום תעסוקתי, הוא שאף פעם לא מאוחר מדי לצאת לדרך חדשה ולהפוך לחלק נורמטיבי מן הקהילה. לכן, בית הספר לשיקום מקבל בברכה בעלי נכויות מכל סוג, מגדר, גיל, דת וכדומה. בכל מקרה בו נכה זקוק לתמיכה נרחבת על-מנת להשתחרר ממעגלים הרסניים של חוסר מעש וחוסר אונים, בית הספר יכול לעמוד לרשותו עם מגוון תכניות, כולל כאלו ההופכות את בעלי הנכויות לסוקרים בתחום השיקומי ו/או לצרכנים נותני שירות – כאלו המטפלים בבעלי נכויות אחרות ומסייעים להם מתוך הניסיון האישי שלהם והדרך המוצלחת אותה הם עברו.


 


בית הספר לשיקום: להפוך את האתגרים למנוף של הזדמנויות והצלחה!

בית הספר לשיקום נוסד בעקבות שיתוף פעולה בין המחלקה לבריאות הנפש שבמשרד הבריאות והקריה האקדמית אונו, מתוך אמונה שאנשים המתמודדים עם מגבלות נפשיות יכולים להחלים, להשתלב בקהילה, לתרום לחברה ולהפוך את חייהם למשמעותיים יותר. 

אחת מהתכניות שנבנו על בסיס תפישה זו, היא כאמור תכנית צנ"ש (צרכנים נותני שירות) שפועלת בפריסה ארצית ובשיתוף פעולה בין ארגון יוזמה דרך הלב לבין אגף לבריאות הנפש שבמשרד הבריאות וג'וינט ישראל. 

התכנית מציעה ליווי תעסוקתי מקצועי, שתכליתו לקדם ולשלב בהצלחה  אנשים בעלי ידע מניסיון כעובדי שיקום מהמניין בכל מכלול התפקידים הקיימים במערך, החל ממדריכי שיקום, חונכים או מתאמי טיפול ועד לרכזי תעסוקה ולמנחי קבוצות.

ליצירת קשר עם תוכנית יוזמה השאירו פנייתכם כאן