לוגו יוזמה

מבית הספר לשיקום לתכנית "צרכנים נותני שירות"


מעוניינים להפוך את האתגרים הניצבים בפניכם כמנוף להצלחה? ססמאות רבות נזרקו אל חלל האוויר בדבר הפיכת לימון ללימונדה, אבל בכל הקשור ליוזמה דרך הלב מדובר בסיפור אחר לחלוטין: סיפור של עשייה משמעותית עם ערך מוסף ערכי!

אחד המיזמים בהם עוסקת יוזמה דרך הלב מכונה "צרכנים נותני שירות". התכנית מציעה ליווי לאנשים בעלי מגבלה פסיכיאטרית המעוניינים לאור היותם בעלי ידע מניסיון לעבוד כאנשי שיקום וכעמיתים מומחים במערך השיקום והטיפול של בריאות הנפש–במגוון רחב של תפקידים, וזאת לאחר שהם עברו הכשרה במסגרת בית הספר לשיקום.

סיפור של החלמה אישית שהופך למומחיות ייחודית

תכנית "צרכנים נותני שירות" מאפשרת ליישם את מה שנלמד בבית הספר לשיקום. התכנית פועלת בפריסה ארצית וממציעה ליווי תעסוקתי מומחה שתכליתו לתמוך ולקדם אנשים בעלי אבחנה פסיכיאטרית ולשלבם בהצלחה בעבודה כעובדי שיקום מן המניין בכל קשת התפקידים הקיימים במערך של שירותי הבריאות והרווחה, החל מחונכים, מתאמי טיפול או מדריכי שיקום, ועד למנחי קבוצות ורכזי תעסוקה.

קריירה כצנ"ש ידועה בעולם השיקום כדבר שתורם משמעותית לפיתוח הזהות המקצועית, והיא מתאפיינת במשמעות רבה ובפוטנציאל אדיר לתרום לסביבה שבה פועלים. השילוב שבין הידע והפרקטיקה המקצועית שבידי שירותי בריאות הנפש לבין הידע שיש לצרכנים מהניסיון שנצבר במהלך המסע אל עבר החלמתם האישית,מאפשר את הפריית השיח המקצועי ומהווה פרספקטיבה נוספת במודל השיקומי.

בית הספר לשיקום: מהפכה של ממש

מחקרים שנעשו בתחום במדינות מערביות מתקדמות כמו בארה"ב, בריטניה ואוסטרליה מראים כי שילוב אנשים שצברו ידע מניסיון אישי במהלך החלמתם, כעובדי שיקום אשר מלווים את עמיתיהם, תורם משמעותית לשיפור שירותי בריאות הנפש.

תכנית צנ"ש הוקמה בישראל בשנת 2006 והיא הביאה לשיתוף פעולה פורה בין האגף לבריאות הנפש שפועל בחסות משרד הבריאות, לבין ג'וינט ישראל וארגון יוזמה דרך הלב.

מארגון יוזמה דרך הלב מדגישים שהיכולת לאסוף את כל הידע שנצבר במהלך ניסיון החיים האישי של המתמודדים, ולהפוך אותו לכלי עבודה מקצועי ויעיל– גם בשלב ההכשרה בבית הספר לשיקום וגם בשלב היישום והליווי של תכנית צנ"ש, עשוי להוביל למהפכה של ממש בעולם השיקום, תוך כדי ניפוץ כל הסטיגמות ושינוי עמדות בקרב מקבלי השירותים, צוותי השיקום והאוכלוסייה הכללית.

 

אז נכון שרבים נוהגים כיום לעשות שימוש תדיר במשפטים של חכמים סיניים כאלו ואחרים ולהציע לנו  להפוך את הלימונים שברשותנו ללימונדה, אבל כשהדבר נוגע לבית הספר לשיקום, אזי אין עוררין על כך שלא מדובר בססמה נוספת הנשלחת אל חלל האוויר, אלא בסיפור שונה לחלוטין, עם עשייה משמעותית וערך מוסף ערכי!

 

אנשי הצוות של חברת יוזמה דרך הלב מציינים שבית הספר לשיקום פועל להכשרת אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית הן כאנשי שיקום נותני שירות במסגרת השיקום של בריאות הנפש והן כעמיתים מומחים בעלי ידע שנרכש מניסיון במגוון רחב של תפקידים חדשניים.

 

תכנית צנ"ש (צרכנים נותני שירות)

אחד מהמיזמים המצליחים של בית הספר לשיקום הוא תכנית צנ"ש (צרכנים נותני שירות). מדובר בתכנית שנוסדה בשנת 2006 בשיתוף פעולה של אגף בריאות הנפש שבמשרד הבריאות, יחד עם ארגון יוזמה דרך הלב וג'וינט ישראל במטרה להעניק ליווי תעסוקתי מומחה ולקדם את שילובם של אלו הנאלצים להתמודד עם מגבלה נפשית בעבודה כאנשי שיקום בעלי ידע מניסיון אישי.

 

מדובר בתכנית ייחודית בפריסה ארצית שנועדה לאפשר למתמודדים לעשות שימוש בידע והניסיון שנצברו במהלך התמודדותם האישית, ולהשתלב באופן מוצלח כעובדי שיקום מן המניין, בכל קשת התפקידים הקיימים במערך שירותי הבריאות והרווחה, החל מחונכים ומדריכי שיקום, ועד למתאמי טיפול, רכזי תעסוקה, מנחי קבוצות וכן הלאה.

 

ליווי מנהלים וצוותים בתחום הטיפול והשיקום בבריאות הנפש

פרויקט נוסף של בית הספר לשיקום עוסק בליווי מנהלים וצוותים בתחום הטיפול והשיקום בבריאות הנפש שמעוניינים להעסיק עובדים בעלי ידע מניסיון אישי כעמיתים מומחים במגוון רחב של תפקידים שונים. מטרת התכנית היא ליצור מרחב חשיבה, למידה והבניה בכל הקשור להעסקת עובדים בעלי ידע מניסיון אישי, מה שמאפשר העסקה פורייה התורמת להתפתחותו של הארגון המעסיק המשתתף בתכנית.

 

ייחודיותה של תכנית הליווי נעוצה ביכולתה להתאים את עצמה באופן פרטני אל הארגון, צרכיו, מטרותיו וניסיונו בהעסקת עובדים עם ידע מניסיון. התכנית מציעה מגוון אפשרויות לליווי מנהלים ואנשי הצוות כגון ייעוץ וליווי פרטניים ואו קבוצתיים וקבוצות למידה, כמו גם סדנאות, הרצאות וימי עיון.

הליווי ממומן מטעם משרד הבריאות והוא אינו כרוך בתשלום.

 

הקשר בין צנ"ש לבין בית הספר לשיקום 


הפעם נכיר בית ספר מאוד מיוחד. לצד בתי ספר ממלכתיים עיוניים, בתי ספר דתיים ובתי ספר מקצועיים נמצא גם בית הספר לשיקום. מדובר על יוזמה בעלת חשיבות ראשונה במעלה ויש לה קשר הדוק עם צנ"ש. על הקשר בין שני הדברים ועל הדרך לקדם בעלי מוגבלויות נפשיות, פסיכיאטריות או מוגבלות גופנית, בדרך הכי אנושית שיש. 


בית הספר לשיקום לוקח חלק מהפכה 


מגמה חשובה ביותר לוקחת את השיקום ומוציאה אותו החוצה, למקום הכי נכון – לקהילה. במקום שיקום בתוך מוסדות מבודדים. עדיף ככל שניתן להביא אותו לסביבה טבעית ולא מסוגרת. בית הספר לשיקום תופס מקום מרכזי בכך. הדבר מתנהל בשיתוף פעולה שבין משרד הבריאות (אגף לבריאות הנפש) יוזמה דרך הלב וארגון הג'וינט. 
מה זה צנ"ש
כעת נסביר מה זה צנ"ש וכיצד זה מתקשר לעניין. צנ"ש, כלומר צרכנים נותני שירות. צרכנים – בהיבט של צרכנים של מערכות טיפול ותמיכה בבעלי מוגבלות ובדגש על פגועי נפש או מטופלים פסיכיאטרים. נותני שירות – במשמעות של עיסוק בתחום הטיפול, הליווי והשיקום של אנשים הזקוקים לעזרה, ומצויים בשלבים שבהם יד מושטת וליווי צמוד נדרשים לבם מאוד. בית הספר לשיקום מאפשר לאנשים שבעבר היו מטופלים או זכאים לשירותי שיקום לתפקד גם כמעניקי השיקום והסיוע. 


תוכנית וותיקה שעובדת יפה 


התוכנית בשילוב בית הספר לשיקום כבר עובדת, ועובדת יפה. היא פועלת כבר למעלה מ-10 שנים ועוד היד נטויה. במחקר, התגלה כי אנשים שעברו על בשרם תהליך של שיקום ותוכנית הבנויה לצרכים האישיים שלהם (כמטופלים פסיכיאטריים, למשל) יכולים להעניק לאחרים, המון ערך מוסף. כעובדים שיקומיים, הם יכולים לגשת לאחרים, בצורה אישית. וכאשר מוסיפים לכך את המקצועיות שנלמדת בבית הספר, מתקבל שילוב בעל עוצמה יוצאת מגדר הרגיל. 


במה אפשר לעסוק לאחר סיום בית הספר


לאחר שמסיימים הכשרה מקצועית שמקבלים בין כתלי בית הספר לשיקום אפשר לעסוק במגוון תפקידים. למשל, ניתן לעסוק כחונכים, בשילוב שירותי הרווחה השונים. ניתן לעסוק בתפקידי הדרכה, כמדריכים שיקומיים. ניתן להשתלב כמנחי קבוצות של מתמודדים, רכזים בתחום התעסוקה ועוד. 
 

מהו בית ספר לשיקום?


יש בישראל לא מעט אנשים שיש להם מוגבלות פיזית או נפשית. המוגבלות הזו יכולה להיות ברמה קלה או חמורה ויש מתוכם לא מעט אנשים שאף מחלימים מן המוגבלות שלהם (בעיקר הנפשית) עלינו כחברה לתמוך בהם ולסייע להם להשתקם בכל דרך שהיא, ואפשר גם לשלב את המחלימים בתור משקמים אנשים אחרים.


בית ספר לשיקום הוא כזה שמלמד אנשים איך לסייע לבעלי מוגבלויות, איך לשקם אותם ולעזור להם להשתלב בקהילה. הוא מלמד אילו כלים הם צריכים בשביל לנהל חיי שגרה ואיזה ייעוץ והכוונה נכונים להם. הוא מלמד איך להשתלב בשוק העבודה והלימודים ומהם הצרכים המיוחדים שלהם ואיך לספק להם אותם.


בית ספר לשיקום כעצמאיים או כשכירים


אחד מהרכיבים המשמעותיים ביותר בחיים שלנו הוא כמובן הפן התעסוקתי. כולנו צריכים לעבוד כדי להתפרנס ולאנשים שאין להם מוגבלות פיזית או נפשית, זה כמובן הרבה יותר קל. אבל יש לא מעט בעלו מוגבלות פיזית או נפשית שיכולים להשתלב בשוק העבודה ללא כל בעיה, יכולים להיות שכירים או אפילו עצמאיים ורק צריכים את הסיוע הנכון. בית ספר לשיקום הוא כזה שמלמד איך לסייע לאותם שכירים באיתור מקומות עבודה, איך להתכונן לראיון וגם להדריך את המנהל איך לשלב את העובד בצורה טובה. בית ספר כזה מלמד גם מה צריך בשביל ללוות מישהו בעל מוגבלות לפתוח עסק או לעבוד כפרילנס על מנת שהוא יוכל להציע את השירותים שלו ולהתפרנס בכבוד.


ללמוד אצל הטובים ביותר!


בשביל להיות מדריך כזה, בשביל ללמוד איך ללוות בעלי מוגבלות פיזית או נפשית בשוק העבודה, הלימודים, בחיים המשפחתיים ובכל פן אחר של החיים, צריך למצוא בית ספר לשיקום עם האנשים הנכונים. בית ספר כזה כמו "יוזמה דרך הלב" יספק את כל הכלים הדרושים לעסוק בתחום הזה, הוא יאפשר ללמוד את העולם הזה בצורה מעמיקה ולרכוש מקצוע עם המון עשייה והמון סיפוק, וכן, גם כזה שאפשר להתפרנס ממנו לא רע. יש היום הבנה גוברת והולכת שצריך לעשות הכול על מנת לשלב בעלי מוגבלויות ובית ספר כזה תורם רבות להכשרת מדריכים רלוונטיים. 
 

 

בית הספר לשיקום | יוזמה דרך הלב

ליצירת קשר עם תוכנית יוזמה השאירו פנייתכם כאן